Waarvoor zijn we glasvezel nodig?

Deze vraag houdt veel inwoners op dit moment bezig. Hoe kan ik ook glasvezel krijgen? Waar meld ik mij aan?
Op 19 november vond de eerste informatieavond van Coöperatie Breedband Borger-Odoorn plaats in Odoornerveen.
Ons fractielid, Daan Hooiveld, was hierbij aanwezig.
Het was een interessante en vruchtbare avond. De aanwezigen kregen een presentatie te zien die verzorgd werd door één van de ambassadeurs van de coöperatie. Hierin werden verschillende dingen verduidelijkt en uitgelicht. Ter vergelijking met het verleden liet de coöperatie een filmpje zien, afkomstig uit 1998, waarin men aan willekeurige voorbijgangers vroeg of zij interesse hadden in het hebben van mobiele telefoon. ‘Nee, dat is toch niet nodig?! Ik hoef niet altijd bereikbaar te zijn.’, was het antwoord van het gros van de geïnterviewde voorbijgangers. Nu, exact twintig jaar later, zijn sommigen al toe aan hun 10e smartphone. Dit filmpje had als doel om te illustreren hoe men nu tegen een hypermodern glasvezelnetwerk aankijkt. Velen zullen zeggen dat ze niet per se zo’n netwerk nodig hebben, maar, zegt de coöperatie, dit is een unieke kans om een grote sprong in de toekomst te maken. Het netwerk brengt ook een groot aantal voorbeelden met zich mee. Thuiswonende studenten in de buitengebieden kunnen dankzij het glasvezelnetwerk hun colleges online volgen en dat is nog maar één van de vele voordelen die dit netwerk te bieden heeft. De reacties uit de zaal op de presentatie en op het initiatief van de coöperatie waren zeer positief. Een aantal aanwezigen kwam met technische vragen omtrent de werkzaamheden die gedaan moeten worden bij de aanleg van de kabels. Na afloop van de presentatie kreeg iedereen de mogelijkheid vragen te stellen aan vertegenwoordigers van de vier providers. Het was al met al een zeer positieve avond met een onverwacht hoge opkomst.
Als het aan Odoornerveen en Gemeentebelangen ligt, mag dat glasvezelnetwerk morgen al in de grond liggen. Men heeft tot 15 december de tijd om een abonnement af te sluiten. Gemeentebelangen raadt een ieder die in aanmerking komt voor het netwerk dan ook nadrukkelijk aan om een abonnement af te sluiten bij één van de vier providers.