NIEUWS ►
Kijkt u gerust even rond, lees het laatste nieuws of schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Onafhankelijk

We zijn onafhankelijk.

Aan de landelijke verkiezingen doet Gemeentebelangen Borger-Odoorn natuurlijk niet mee.

Dit houdt tevens in dat de mensen van Gemeentebelangen Borger-Odoorn bij de landelijke verkiezingen op één van de partijen stemmen die wel meedoen. Gemeentebelangen Borger-Odoorn is als het ware een schilderpallet met daarop mogelijk de kleuren van meerdere landelijke politieke partijen (mogelijk, want waarop de leden van Gemeentebelangen landelijk stemmen, dat houden ze in het algemeen liever voor zichzelf).

De uitgangspunten, zoals in de verkiezingsfolder van 1953 verwoord: “Deze partij, die eigenlijk in het geheel geen partij is, maar een groep neutrale kiezers …....” zijn nog steeds van kracht. En daar ligt waarschijnlijk de kracht van Gemeentebelangen. We dienen de belangen van de gemeente en van de inwoners, we hebben als groep (fractie/raadsleden, bestuur en leden) een brede kijk op de samenleven omdat we landelijk per persoon zo onze eigen voorkeur hebben. Het komt dan ook regelmatig voor dat binnen Gemeentebelangen verschillend wordt gedacht over agendapunten die de landelijke politiek, het ‘beleid uit Den Haag’ betreffen. Bij agendapunten over lokale, regionale zaken, zitten we al snel op één lijn, de lijn die de inwoners graag willen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen leidt bovengenoemde verschil tussen landelijke en lokale verkiezingen af en toe tot komische situaties.
Regelmatig horen de mensen op het stembureau  tijdens de gemeenteraadsverkiezingen gemompel vanuit het stemhokje; ‘Ik kan de naam van Jan Peter Balkenende niet vinden, ik zie de naam van Wouter Bos niet staan’.  Uiteraard komen die namen niet voor op de lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Borger-Odoorn. Gemeentebelangen Borger-Odoorn heeft wat dat betreft geen lijntjes naar Den Haag.

Wij zijn volledig onafhankelijk van ‘Den Haag’ en ontvangen als lokale partij geen dure belastingcenten voor onze verkiezingscampagne.


 

Op zoek naar herkenbaarheid

Elke zichzelf respecterende organisatie beschikt over een logo.
Bij voorkeur is zo’n logo eenvoudig, goed herkenbaar en ‘dekt het de lading’.
Tot 2008 had Gemeentebelangen Borger-Odoorn geen eigen logo. Onze verkiezingfolders en -krantjes werden tot die tijd weliswaar voorzien van enige cratieviteit van de samenstellers, een echt, consequent logo kon je het niet noemen. Het werd aldus tijd om over een goed herkenbaar logo te beschikken in de kleur die Gemeentebelangen al vele jaren gebruikt.

Begin 2008 kwam Marinus, de zoon van ons raadslid Greta Meursing met een idee. Na wat plak- en knipwerk ontstond een logo dat eenvoudig is, goed herkenbaar en dat aangeeft waar Gemeentebelangen Borger-Odoorn voor staat: “De sleutel voor de samenleving”.
Alle Gemeentebelangers konden zich direct verenigen met dit logo en vanaf dat moment werd het door onze gehele club omarmd. Aan de linkerzijde het oude “Logo”, onder dit bericht het door Marinus Meursing ontworpen logo.

 

 

 


Onafhankelijk

Nederland wordt vanuit Den Haag bestuurd en onze gemeente vanuit Exloo.
Dat is een feit. Er is natuurlijk een wereld van verschil tussen het besturen van een land – vanuit een dichtbevolkt gebied in “Holland”- en een plattelandsgemeente in het Noord-Oosten van Nederland. De “Haagse” problemen zijn voor een groot deel niet van ons en waar wij mee worstelen spreekt “Den Haag” vaak in mindere mate aan.

Wij gaan er van uit dat u van dit feit op de hoogte bent. Aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer doet Gemeentebelangen natuurlijk NIET mee. We zijn echter wel voortdurend volop actief. Niet op landelijk niveau, maar op lokaal niveau, op het zand en in het veen. Misschien het overwegen waard om lid te worden van Gemeentebelangen. Dan draait uw locale motor in ieder geval altijd door. Misschien wel verstandig om lid te worden van Gemeentebelangen, de meeste kamerleden wonen in het westen, in de grote steden. Zij kijken uiteraard “door de bril van de grote stad” naar Nederland, ook naar Drenthe. En dat beeld is heel anders als vanuit het Hunzedal richting Hondsrug of andersom.


 

De kleur die Gemeentebelangen hanteert: De kleur geel.

Uiteraard hanteert Gemeentebelangen ook een kleur, en wel de kleur geel.
Hierachter schuilt enige natuurkundige logica; Alle kleuren hebben een bepaalde frequentie, net als radiogolven en geluidsgolven, muziektonen.
Het frequentiegebied van de kleur rood (Partij van de Arbeid/GL) is van 650 tot 780 nm (nanometer), van oranje (CDA) van 585 tot 650 nm, van groen (D66/GL) van 490 tot 575 nm en van blauw (VVD) van 420 tot 490 nm. Wanneer je het wiskundig gemiddelde van al deze frequenties neemt kom je uit op 580 nm. En dat ligt in het frequentiegebied van de kleur geel, want dat is 575 – 585 nanogram.

De fractieleden van Gemeentebelangen zijn dus ook natuurkundig en wiskundig gezien een afspiegeling van onze gehele samenleving, een weloverwogen gemiddelde, een schilderspalet tussen al die politieke kleuren achter de raadstafel in Exloo