Nestkasten voor natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups

In juni 2017 heeft ons raadslid Johan Nijmeijer schriftelijke vragen gesteld over de aanpak van de eikenprocessierups binnen onze gemeente. De gemeente heeft deze zorg serieus genomen en actie ondernomen. De gemeente gaat samen met IVN Borger-Odoorn nestkasten voor mezen inzetten in de strijd tegen de eikenprocessierups. Vandaag zijn de eerste 50 nestkasten opgehangen aan de Strengenweg in Borger, waarbij onze wethouder Buijtelaar en ook Johan zelf aanwezig waren!

Deze actie, die in samenwerking met IVN Borger-Odoorn en Promens Care wordt uitgevoerd,  is gericht op de natuurlijke beheersing van de eikenprocessierups. Mezen voeden zich namelijk met de larven/rupsen. Hiermee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de beheersing van dit overlast veroorzakende beestje. De groei van de eikenprocessierups is de laatste jaren enorm! In 2015 werden er slechts 15 nesten aangetroffen, in 2016 waren het er al 80 en in 2017 zijn er al ruim 1200 nesten gevonden.
De eikenprocessierups is zeer schadelijk voor de volksgezondheid. De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich door de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren verschijnen vanaf ongeveer half mei tot eind juni op de rupsen. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten, die aan de stammen en dikke takken hangen, aanwezig. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken. Ook andere dieren, met name honden en paarden kunnen last hebben van de brandharen van de rups

De nestkastjes zijn gemaakt door medewerkers van Promens Care. Deze mensen hebben een afstand tot de arbeidsmarkt, maar hebben een werkplek bij de Huneborg in Borger. Het project draagt bij aan de bevordering van de biodiversiteit. Een van de doelen waar IVN en onze gemeente zich samen sterk voor maken.
Wethouder Freek Buijtelaar heeft samen met IVN in Borger het eerste nestkastje opgehangen.

Buijtelaar: “Als gemeente vinden we het belangrijk om milieubewust te zijn. Dat doen we op allerlei manieren. Dit project is ook zo’n voorbeeld. Door gebruik te maken van de voedselketen, kunnen we de eikenprocessierups op een natuurlijke manier beheersen en de biodiversiteit bevorderen. Dit is beter voor de natuur en biedt een mooie impuls aan de betrokken partijen om de verbinding te zoeken waar het gaat om een groter natuurbewustzijn.”

Nú is het moment dat de eikenprocessierups aangepakt moet worden.