GEMEENTEBELANGEN WIL LOBBY ROND CORONAHERSTELFONDS VOOR VERDUURZAMING WONINGEN

Daan Hooiveld, raadslid van Gemeentebelangen Borger-Odoorn, heeft zijn wethouder Freek Buijtelaar opgeroepen om samen met de P10, de tien grootste plattelandsgemeenten van Nederland, een actieve lobby op te zetten voor het binnenhalen van gelden uit het Europese coronaherstelfonds. Met de gelden hoopt Gemeentebelangen inwoners tegemoet te kunnen komen bij het verduurzamen van hun woningen en bedrijfspanden.
‘Een uitstekend idee’, aldus Freek Buijtelaar, ‘wij zitten in het bestuur van de P10 en hier liggen voor ons zeer veel kansen, helemaal als je je bedenkt dat Borger-Odoorn al een zeer grote bijdrage heeft geleverd aan de landelijke verduurzamingsopgave. Dit nemen we meteen mee naar de P10’.
Ruim 37 procent van alle gelden die beschikbaar komen uit het coronaherstelfonds dienen door de Europese lidstaten te worden ingezet voor hervormingen op het gebied van verduurzaming. Dit om ervoor te zorgen dat de klimaatdoelen van 2030 en 2050 gemakkelijker kunnen worden behaald.
‘Borger-Odoorn heeft al veel gedaan op het gebied van verduurzaming, denk daarbij aan het windmolenpark en de zonneparken. We zien ook steeds meer lokale initiatieven zoals bijvoorbeeld de werkgroep in Valthe die zich inzet voor een waterstofnetwerk in het dorp. Het enige is wel dat zulke initiatieven, maar ook de algehele opgave om in de toekomst van het gas af te gaan, erg veel geld kosten. Daarom denken wij dat een goede en tijdige lobby voor deze coronagelden een erg goed idee kan zijn. Onze inwoners verdienen een dergelijke tegemoetkoming. We zijn dan ook zeer blij met de reactie van de wethouder’, aldus Daan Hooiveld.