Gemeentebelangen in de stijgbeugels!

Zaterdag 27 oktober j.l. bracht een afvaardiging van fractie, bestuur en leden van Gemeentebelangen een bezoek aan het Hippisch Centrum Exloo.
Het Hippisch Centrum Exloo wordt bestuurd door de Stichting Hippisch Centrum Exloo. De manege in Exloo heeft de beschikking over 3 grote rijhallen. Eén rijhal heeft een oppervlakte van ruim 64 bij 34 meter en 2 rijhallen hebben elk een oppervlakte van ruim 20 bij 60 meter. Daarnaast beschikt het centrum over ruim 60 stallen. Ook heeft het Hippisch Centrum Exloo een zeer groot buitenterrein. Dit buitenterrein bestaat uit o.a. een zandbaan van ruim 70 bij 110 meter, grote dressuurvelden, een ovaalbaan en een telgangbaan. Kortom mogelijkheden genoeg om de paardensport maximaal te bedrijven.
De rondleiding werd verzorgd door dhr. Jan Bakker. Dhr. Bakker maakt geen deel uit van het stichtingsbestuur, maar men ziet hem niet alleen als ambassadeur van de paardensport, maar ook van de golfsport.
In 1970 is dhr. Bakker ( toenmalig bestuurslid ) gestart met het oprichten van een ponyclub in Exloo. Na een aantal succesvolle jaren moest de club zich verplaatsen naar een grotere ruimte. De ponyclub uit Exloo ging naar de grotere manege aan de Valtherweg.
In 1999 ontstond er de mogelijkheid om een golfbaan te realiseren. De samenwerking met de golfvereniging is vanaf de start goed en werkt stimulerend voor beide partijen.
Dhr. Bakker heeft jarenlang deel uitgemaakt van het bestuur van het Hippisch Centrum, tot hij in 2005 plaatsmaakte voor jongere/nieuwe bestuursleden.
Helaas kreeg het Hippisch Centrum zware jaren voor de kiezen, door (financiële) tegenvallers werd het bijna onmogelijk om de paardensport op niveau te houden. Eind 2016 heeft een groep mensen een nieuw bestuur gevormd en de stichting overgenomen. Dhr. Bakker is zich altijd blijven inzetten voor het Hippisch Centrum Exloo. Samen hebben ze toekomstplannen gemaakt en die willen ze nu gaan uitvoeren.
Er is ingezet op het organiseren van meer grote hippische evenementen met diverse disciplines.
Doel is om iedere maand een internationaal evenement te organiseren. Een werkgroep, met kennis van specifieke disciplines/zaken, organiseert het evenement, waardoor niet al het werk op de schouders van een kleine groep mensen komt te liggen. Tot op heden werkt dat erg goed. Internationale wedstrijden/ evenementen leveren de stichting geld op ( startgeld, wedstrijdgeld ).
In de zomer worden buiten evenementen georganiseerd en in de winter kan dit binnen. Deze evenementen leveren daarnaast economische voordelen op voor de regio Exloo. Ruiters en juryleden overnachten in de gemeente en bezoekers verkennen de omgeving en geven bij diverse ondernemers hun geld uit.
Een van de peilers zijn sterke deelnemers. Deelnemers die laten zien wat ze kunnen, waardoor jongeren/kinderen enthousiast worden gemaakt voor de ruitersport. Daardoor kun je als vereniging groeien en weer sterk worden. Dhr. Bakker noemde als voorbeeld de amazone Marjan Hooge uit Ees. Zij is de laatste jaren erg goed geworden en doet het op internationaal niveau bijzonder goed. Door haar talent te laten zien, haal je meer jeugd over de streep om te gaan paardrijden.
Om de internationale evenementen te kunnen organiseren is er de afgelopen jaren vooral geïnvesteerd in de bodems. De bodem en ondergrond ( eb en vloed bodem ) is het allerbelangrijkst, maar erg kostbaar ( € 150.000,- ). Internationale ruiters vragen hierom. De bodem van een inrijbaan moet van gelijke kwaliteit zijn als die van de wedstrijdbaan. Dat is in Exloo binnen al gerealiseerd.
Hippisch Centrum Exloo heeft voor de toekomst genoeg plannen. Ze willen nog een nieuwe dressuurbaan aanleggen. Voor deze plannen is er een financiële bijdrage ontvangen van Rabobank Het Drentse Land, gemeente Borger-Odoorn en de provincie Drenthe.
Ook zijn er plannen om 5 slaapzalen te maken, waardoor er meer instructieweken kunnen worden georganiseerd. De KNHS ( Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie ) in Ermelo heeft aangegeven dat hun instructiekampen overvol zijn. Hippisch Centrum Exloo springt hierop in, door straks ook instructieweken aan te bieden.
Naast bovengenoemde wensen, staat er ook een nieuw gebouw in de planning, waarin extra stallen kunnen worden gerealiseerd. Bij grote evenementen zijn er nu onvoldoende stallen om alle paarden van deelnemers te kunnen huisvesten. Er worden nu regelmatig extra tenten, inclusief boxen gehuurd. Dit geld wil de stichting liever in een nieuw gebouw stoppen.

De toekomst voor het Hippisch Centrum Exloo ziet er goed uit, maar er zal veel netwerken en acquisitie voor nodig zijn om alle doelen te kunnen behalen. Een sterke relatie met overheden is hierbij een heel belangrijk onderdeel.
Gemeentebelangen heeft een goed beeld gekregen van de huidige situatie, maar ook van de toekomstplannen! Dhr. Bakker wordt bedankt voor zijn enthousiasme en ontvangt een heerlijk krentenbrood.

Wilt u ook eens een kijkje nemen bij een van de evenementen of een keer lessen volgen?
Kijk eens op de website: www.hippischcentrumexloo.nl