Gemeentebelangen Borger-Odoorn brengt bedrijfsbezoek aan huisartsen Scherpenisse/De Vijlder in Valthermond

Gemeentebelangen Borger-Odoorn brengt bedrijfsbezoek aan huisartsen Scherpenisse/De Vijlder in Valthermond. 

 

Afgelopen week bracht een delegatie van Gemeentebelangen Borger-Odoorn een bedrijfsbezoek aan Huisartsenpraktijk Scherpenisse/De Vijlder in Valthermond. Daar vertelde huisarts Jan Scherpenisse over het ‘Verleden, Heden en de Toekomst’ van de huisartsen en de huisartsenpraktijk 

 

Beide artsen zijn ongeveer 20 jaar geleden gestart om een andere invulling aan het begrip ‘huisarts’ te geven. Toen waren er in het lange lintdorp Valthermond meerdere huisartsen die hun praktijk uitoefenden. Ze wilden daarom een centralere plek voor hen in Valthermond. In 2000 is dat gerealiseerd op de huidige locatie aan het Noorderdiep tegenover sportpark ‘De Meent’. 

 

Jan Scherpenisse legde uit dat het er 20 jaar geleden heel anders uit zag voor de toenmalige huisartsen. De apotheek was nog gewoon in de praktijk aanwezig en de huisarts oefende op alle vlakken zijn beroep uit, van bevallingen tot ernstige kwetsuren. 

 

Dat is tegenwoordig wel anders. De apotheken zijn bij bij de huisartsen weggehaald en dat maakt hen kwetsbaarder, aldus Scherpenisse. Het specialisme is helemaal geconcentreerd in de omliggende ziekenhuizen. Maar ook daarbij ziet hij wel een kentering komen. Vooral door de afname van ziekenhuiscapaciteiten denkt Scherpenisse dat de huisarts zich weer meer kan profileren. Alles onder 1 dak met verschillende lijntjes is een belangrijk item voor Huisartsenpraktijk Scherpenisse/De Vijlder. 

 

10 jaar geleden gaven zij de aanzet tot Gezondheidscentrum (GC) De Monden. Daarbij was de bedoeling dat hun wens, zoals hiervoor omschreven, alles onder 1 dak, gerealiseerd kon worden. In Nieuw Buinen kon dat in het nieuwe MFA Noorderbreedte en in 2e Exloërmond in de voormalige bibliotheek. Jammer genoeg kwam dat niet helemaal van de grond maar Scherpenisse gaf aan dat hij bijzonder verheugd is dat er na veel wisselingen er weer 2 goede huisartsen in Nieuw Buinen en 2e Exloërmond zijn. 

 

In de toekomst ziet hij wel weer specialisaties bij de huisarts terugkomen en dat vind hij een mooie uitdaging. 

 

Verder werd er nog even stil gestaan bij de huidige gezondheidsproblemen zoals onder andere het Coronavirus, overgewichtsproblematiek en de kwetsbare ouderen. Voor wat dat laatste betreft heeft de praktijk reeds maatregelen genomen en een verpleegkundige in dienst (Marjolein Luca) die dat begeleidt. Verder wil Jan graag een project voor 10 jaar opzetten waarbij de nadruk op preventieve zorg ligt en waarbij ervaringsdeskundigen hun verhaal vertellen.

Het digitaal en dus gerichter gaan werken voor de huisarts zie hij ook helemaal voor zich. Zelfs in het landelijk programma “Nieuws uur” mocht Scherpenisse zijn verhaal doen.

 

De delegatie van Gemeentebelangen vond het een uitermate leuke en informatieve bijeenkomst en bedankte Scherpenisse voor zijn spontane gastvrijheid.

 

Namens Gemeentebelangen overhandigde Jans Hilvering als blijk van waardering een leuke attentie.